Status Quo - In the Army Now (1986)
Türkiye'de askerlik kutsal bir görevdir. Gidilir, yapılır.. Erkek gibi gidersin, kaderinle yüzleşirsin. Hem kendini hem de kendi insanını en iyi ve net şekilde ancak kışlalarda görürsün, tanırsın.
Bu görevin / hizmetin hafife alınmasını, kaytarılmasını, hele bundan kaçılmasını Türk insanı hiç hoşgörmez. Haklıdır! Ben de hiç hoşgörmem!
Delikanlı adam askerden kaçmaz!
Askerliğini yapmış olanlar o günleri bazen özlemle anarlar. Anlata anlata bitirilemeyen askerlik anıları vardır. Yedeksubay okulundaki devre arkadaşım Necdet bir keresinde "Yahu bu askerlik aslında iyi bir şey.. En az yirmi yıllık sohbet malzemesi sağlıyor insana" demişti.
Askerlikle ilgili Türkçe şarkılarda (Esmeray'ın 'Gel Tezkere', Erkin Koray'ın 'Kızları da Alın Askere' ve Barış Manço'nun 'Ben Bilirim'.. vs.) askerliğini yapmakta olan kişinin ailesine ve sevdiklerine özlemi dile getirilir ama 'içerde' ne olduğuna dair bir şey anlatılmaz.
İngiltere ve ABD'de askerlik mecburi değildir. Dolayısıyla asker olmayı 'seçen' bir İngiliz ya da Amerikalının bu konudan hiç şikayetçi olmaması gerekir. O halde Status Quo bu şarkısında ne demek istiyor? Konuyla ilgili iki not aktarayım: 1- 1987'de Smash Hits dergisinde okumuştum. Francis Rossi şöyle demişti: "I'm in a band because I want to make loads of money. Whoever saying differently is lying"
2- In the Army Now şarkısı, 1986 tarihli aynı adlı albümde yer alır. Söz konusu albümde, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir grup Amerikalı askerin canları pahasına Amerikan bayrağını diktikleri o resim (ki sonradan bunun heykeli de yapılmıştır) usta işi bir illüstrasyonla Birleşik Krallık bayrağını (Union Jack) diken İngiliz gençlerine dönüştürülmüştür. Oysa şarkının içinde Uncle Sam'den (Sam Amca) bahsedilmektedir (ki bu figür tartışma götürmeyecek kadar Amerikalıdır.. O ünlü 'I WANT YOU for US ARMY' afişlerini bir yerlerden biliyor olmalısınız). Bu ne alaka? Adam tonla para kazanmak istiyor. Aynı albümü hem İngiltere'de hem Amerika'da satacak. İşte olayın özü, aslı budur. Topluluğun orijini 1962'de kurulan The Spectres grubuna kadar gider. Francis Rossi (gitar ve vokal) ve Alan Lancaster (bas) önce ikili çalışırken daha sonra onlara Roy Lynes (org) ve John Coughlan (bateri)katıldı. Bu haliyle grup daha sonra Traffic Jam adını aldı. 1967'de Rick Parfitt'in katılımıyla grubun adı bu sefer Status Quo olarak değişti. Zaman içinde grubun imajı da değişti.. Saten gömlekler ve papyonlar gitti, uzun saçlar ve kot pantalonlar giyilmeye başlandı. Bir ara müzik çalışmalarına ara verdilerse de dağılmadılar. 1981'de John Coughlan gruptan ayrılınca yerini Peter Kircher doldurdu. 1985'te ise Alan Lancaster gruptan ayrıldı ve Avustralya'ya yerleşti. Daha sonra gruba John Edwards (bas) , Jeff Rich (bateri) ve Andy Bown (klavye) dahil oldu. In the Army Now albümünde yer alan Status Quo kadrosu bu şekildeydi.
|
|
Tweets by Eskinin_Adami |