illa ki Ferdi Özbeğen

Zaman hükmünü sürüyor ve sevdiğimiz herşey kaybolup gidiyor. Soluk soluğa yaşayıp tükettik 1980'leri. Bugün geriye dönüp bakıyoruz, müzik adına çok güzel şeyler yapılmış o zamanlar. Ama farkedememişiz biz.

Türkiye, plak formatından CD formatına geçerken sekiz-on yıllık müzik arşivini kaybetti. Hele 1970'leri büsbütün unuttuk.

O kadar ki, bugün mesela genç şarkıcı ve gruplar eskiden meşhur olmuş şarkıları tekrar seslendiriyor ama yarattıkları katliamın boyutlarını farkedecek kimse kalmamış ortada.. Şarkıların aslını hatırlayan yok ki şimdiki rezaletlerin derecesini farkedelim...

Nostaljinin Sesi diyerek giriştiğimiz büyük ve bence çok önemli projede, Türkiye'nin müzik hafızasını tazelemeyi amaçlıyoruz. Kaybolup gitmiş, unutulmuş bir arşivi gün ışığına çıkardık.

Yüzlerce şarkının ve eski plağın gün yüzüne çıkartılarak GERÇEKTEN ÇOK MAKUL fiyatlarla Türk müzikseverlerinin müzikseverlerin hizmetine sunulmuş olmasını bence takdir etmek gerek. Ulusal kültüre, vatana hizmet işte böyle olur, diyorum. Helal olsun Nostaljinin Sesi!


Bizim ardımızdan giderek yaptığımız işi taklit edenleri, özel olarak 45'lik plak geceleri düzenleyen barları falan düşününce... Eh, gerçekten sıkı bir iş çıkarmış ve başkalarına ilham kaynağı olmuşuz.

Bizi taklit etmeye kalkanlara sözümüz şu: Bu işler gönül işidir, para işi değil... Lütfen gerçek müzikseverlere kazık atmaya kalkmayın!..


Bu hengamede su gibi harcayıp unuttuğumuz sanatçıların en önemlilerinden biri:

FERDİ ÖZBEĞEN!

(Eğer bu adı daha önce duymamışsanız, bilmiyorsanız, lütfen hemen şu anda bu yazıyı okumayı bırakın. Sizinle işim olmaz benim.)

1960'lı yıllarda müzik kariyerine başlayan Ferdi Özbeğen ilk albümünü 1977 yılında çıkardı. Piyanoyu, Türkiye'de geniş kitlelerin eğlenerek dinleyebileceği bir şekilde ilk defa sunan O'dur.

Müzik bilgisi ve temeli çok sağlamdı. Bazıları onun müziğini 'Taverna müziği' diyerek küçümser. Oysa Ferdi Özbeğen, bugün "Şarkıcıyım" diye ortalıkta dolaşan yeteneksiz tıfılların onlarcasını cebinden çıkarır, geri kalanlara müzik ve şan dersleri verebilirdi..

Zamanın popüler şarkılarını kendince yorumlamış, Ülkü Aker'in yazdığı sözlerle pek çok şarkıya Türkçe 'cover' yapmıştır.

1983 ve 1984 yıllarında Şan Tiyatrosu'nda verdiği konserler bir efsane olmuştur.
Konser kaydı Şan Konseri plağı çok nadir bir koleksiyon parçasıdır.

Ferdi Özbeğen'i hala seven ve hatırlayan, onun eski plaklarını unutamayan ve o plakları tekrar dinlemek isteyen bütün müzikseverlere sesleniyorum:

Nostaljinin Sesi, bu büyük sanatçımızın plaklarından derlediği ses kayıtlarını sizlere sunuyor.

Kesinlikle bakmaya değer!..


Müzik ve Nostalji yazıları için TIK'layın

'Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi' radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!
"Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi" radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!


Müzik Zevkinizi Kendiniz mi Belirliyorsunuz?


Rock Müzik Dinleyicisinin "Kimse Bilmiyor" Sevinci


Sokak Çocuğu Ali ve 'Aşkımı Süpürmüşler' Şarkısı


Sosyal Medyada Paylaşılan Matematik Sorularının Arkasında Ne Yatıyor?

Çocukluğumuzun kahramanları I - Mister NO
Mister NO