U.S.A. for Africa - We are the World (1985)

Kendi adıma konuşayım: Para beni hiç şımartmadı. "Hayır işlerine girişeyim de millete hava atayım" pozlarına yatmadım asla. Çünkü şımaracak kadar para kazanmak nasip olmadı hiç!

Sanatçı milletinin hayırseverliği depreşir bazen. "O kadar para kazanıyoruz bu alemde, bir de insanlığa faydalı bir iş yapalım da namımız yürüsün.." derler. Yağmasan da gürle... Maksat, dostlar alışverişte görsün.

Buradaki ince noktayı görebildiğinizi sanıyorum: Sanatçı milleti elini cebine atmıyor. Bilmem ne yararına 'para almadan' sahneye çıkıyor. Sahneden inerken ise 'hayır işlemiş büyük insan' oluyor. Bu işler sırasında yaptığı masrafları da gider göstererek vergiden düşüyor.
Yani bütün bu hayırseverlik numaraları, SHOW ve gösteriş işinin bir parçası.

1980'li yılların ortalarında "Afrika'ya yardım edelim" modası çıktı. 1984 yılında İngiliz sanatçılardan kurulu Band Aid topluluğu Do They Know It's Christmas? şarkısını yapmıştı. Bu fikirden ilham alan Amerikalı bazı menajer, yapımcı ve sanatçılar; Etiopya'da açlık çekenlere yardım amacıyla bir girişim başlattılar.

Prodüksiyon ve yönetimini Quincy Jones'un yürüttüğü We are the World şarkısının öyküsü böyle başlar.

Michael Jackson ve Lionel Richie tarafından yazılan şarkıyı USA for Africa (ki buradaki USA, United Support of Artists olarak okunacak) adıyla bir araya gelen Amerikalı sanatçılar 28 Ocak 1985 tarihinde Hollywood'taki A&M stüdyolarında kaydettiler.

O gece, Amerikan Müzik Ödüllerinin verildiği geceydi ve pek çok sanatçıyı bir araya getirebilmek için özel olarak seçilmişti. Quincy Jones, kayıt için beklenen sanatçılara yazılı olarak iletmiş olduğu davetiyede "Egolarınızı kapıda bırakın" diye yazmıştı.

7 Mart 1985 tarihinde piyasaya çıkan plağın üretim ve dağıtım giderlerini Columbia Records karşılamış ve o haftasonu gelmeden 800.000 kopya satılmıştı.

WE ARE THE WORLD şarkısının sözleri ve video klibi için TIK'layın

Billboard listesine 21. Sıradan giren plak 5 Nisan tarihinde 5.000 radyo istasyonu tarafndan aynı anda çalınmış ve 13 Nisan 1985'te Amerika listelerinde bir numaraya kadar çıkarak dört hafta süreyle orada kalmıştı.

Bu şarkı 1985 Yılın Eni İyi Şarkısı, Yılın Plağı ve Bir Grup tarafından seslendirilen En İyi Pop Performansı dallarında Grammy ödüllerini de aldı.

Bu single Amerika'da 7,5 milyonluk satış rakamına ulaştı. Albüm, video ve ilgil ticari materyellerin satışından 50 milyon dolar civarında para toplanmış oldu.

Bu paraların nereye ve nasıl harcandığı konusunu lütfen karıştırmayalım. Şu kadarını söylemek mümkün: Afrika'da hala açlık ve yoksulluk var. Globalizasyon denilen süreç dünyanın her yanında açlık ve yoksulluğun giderek yayılmasına hizmet ediyor.

12 Eylül 2006'daki Jay Leno programına katılan Lionel Richie, bu şarkı aleyhine 32 tane dava açılmış olduğundan da bahsetmişti.

Bu şarkının hem Amerika'da hem Avrupa'da bazı esprilere ve komedi showlarına konu olması bir yana, Culturcide grubu da bu şarkıyı 'They're Not the World' adıyla cover'lamış ve USA for Africa grubunu hayır işi yapmak yerine hava atmakla suçlamıştı. Hayır işi olduğu söylenen bu etkinliğe limuzinlerle giden USA for Africa ekibini herkes minnetle anmıyordu demek ki...

Şarkının sözleri konusunda da bazı tartışmalar yaşandı. Stevie Wonder şarkının bir bölümünü Swahili dilinde okumak istediğin söyleyince, Bob Geldof Etiyopyalıların bu dili konuşmadıklarını belirtmek zorunda kalmıştı. Michael Jackson ise şarkının bir bölümünü "Shalim Shalingay.." diye söylemek istediğinde anlaşmazlıklar çıktı çünkü bu lafın hiçbir anlamı yoktu.

Şarkının Willie Nelson tarafından seslendirilen bölümünde "As God has shown us by turning stones to bread..." (Tanrı'nın taşları ekmeğe çevirerek bize gösterdiği gibi..) ifadesi yer alır.

Oysa Matta İncili'nin 4. Babında anlatılan bu olaya göre; Şeytan, Hz.İsa'yı denemek amacıyla taşları ekmeğe çevirmesini istemiş ancak Hz.İsa "İnsan sadece ekmekle yaşamaz" diyerek bu talebi reddetmiştir.
(Özetle: Hayır işine kalkışan bu arkadaşların, Kutsal Kitap'ın sözlerini bile değiştirdiklerini görüyoruz.)

İlave vokallerde Bob Dylan, Ray Charles, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, ve James Ingram'ın da yer aldığı şarkının sözleri (o kısmı söyleyen şarkıcıların isimleriyle birlikte) aşağıda.

Aradan geçen bunca yıla rağmen kendisinden bahsettirdiğine göre bu şarkı amacına ulaşmış sayılmalı belki de... Siz ne dersiniz?


Müzik ve Nostalji yazıları için TIK'layın

'Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi' radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!
"Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi" radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!


Müzik Zevkinizi Kendiniz mi Belirliyorsunuz?


Rock Müzik Dinleyicisinin "Kimse Bilmiyor" Sevinci


Sokak Çocuğu Ali ve 'Aşkımı Süpürmüşler' Şarkısı


Sosyal Medyada Paylaşılan Matematik Sorularının Arkasında Ne Yatıyor?