Patricia Kaas - Mon Mec a Moi (1987)

Kocaman mavi gözleri her an hüzünle dolabilir veya neşeyle parlayabilirmiş gibi bakıyor.

İncecik, zayıf görünüşlü bir kadın...

Bu haliyle onu biraz Edith Piaf'a benzetiyorlar:
Narin ve kırılgan görünüşlü, ama müthiş bir sese sahip bir şarkıcı...

O tipik bir Yay burcu kadını: Özgür ve kendine güveni tam.. Duyarlı ama başına buyruk.

5 Aralık 1966'da Lorraine (Fransa) bölgesinin Forbach kasabasında doğdu.(Tam Almanya-Fransa sınırı) Alman bir anne ile kömür madeni işçisi bir babanın yedi çocuğundan biridir.

O bölge Fransa'ya ait olmasına rağmen Almanca konuşulur. Dolayısıyla Patricia'nın %50 değil, %75 Alman olduğunu düşünebilirsiniz. KAAS ise, Flamanca 'peynir' anlamına gelir.

Ailesinin cesaretlendirmesiyle 8 yaşından itibaren şarkılar söylemeye başladı. 13 yaşına geldiğinde Saarbrücken'li (Almanya) 'Rumpelkammer' adlı kabarede her Cumartesi akşamı sahne alıyordu. Bu kabarede yedi yıl çalıştı. 1985'te Lorraine'li bir mimar, Bernard Schwartz tarafından farkedildi. Schwartz onu Paris'te Phonogram'a gönderdi ve arkadaşı François Bernheim'la tanıştırdı. Oradan çıkardığı 1985 tarihli ilk single'ının prodüktörü de Gerard Depardieu'den başkası değildi. Bu şarkıyı ise Gerard Depardieu'nün karısı Elisabeth Depardieu yazmıştı.

Bu ilk parçasının piyasaya çıkmasından kısa bir süre sonra da besteci Didier Barbelivien ile tanıştı. Barbelivien ise Patricia Kaas için Mademoiselle chante le blues şarkısını yazdı. 1987'de Polydor'dan çıkan bu 45'lik büyük başarı kazandı. 1988'de çıkaracağı ilk albümünün adı da bu olacaktı.

Nisan 1990'da ise ikinci albümü Scène de Vie geldi.

1989'dan itibaren almaya başladığı ödülleri ayrıca saymayalım, çok yer tutar. Albümlerinden ziyade verdiği konserlerdeki performansından bahsetmek gerek. Yalnızca 1992 yazında 19 değişik ülkede konser verip 750.000 izleyiciyle buluştu. Amerika'da çıktığı sayısız TV programından başka, Luciano Pavarotti tarafından Modena'da davet edildiği galalar ve katıldığı akustik caz konserlerle de dikkat çekti.

1994 baharında Hanoi ve Ho Chi-Minh City'de verdiği konserlerden sonra Fransa Dışişleri Bakanlığı ona fahri büyükelçi ünvanı verdi. (1950'li yıllardan beri Vietnam'da hiçbir Fransız şarkıcısı konser vermemişti) Aynı yıl içinde Kamboçya ve Güney Kore'de de konserler verdi.

1995'ten itibaren müzikallerde ve sinema filmlerinde de rol almaya başladı.

Mon Mec a Moi şarkısı Didier Barbelivien ve François Bernheim ortak çalışması olup 1988 tarihli Mademoiselle Chante Le Blues albümünde yer alır.

Meraklısına Özel Not:Didier Barbelivien benim fikrimce çok iyi bir besteci ama berbat bir şarkıcıdır. Bu ikili, Patricia Kaas'ın pek çok şarkısına ortak imza attılar. Her başarılı kadının arkasında emeğini ona adamış başarılı bir erkek var demek ki.. Hatta daha başarılı kadınların arkasında bu türden İKİ erkek olduğu sonucuna da varabiliriz.

Bu şarkıda Patricia, sevdiği adamı sahiplenirken 'onu bütün kusur ve zaaflarıyla birlikte' kabul ettiğini anlatmaktadır.

Bu adam ona asla "Seni seviyorum" demez, hatta aşktan bahsederken tıpkı otomobillerden bahseder gibidir. Olayı duygusallık boyutundan soyutlayıp mekanik ve estetik bir güzellik olarak ele almaktadır anlaşılan. Ona yalanlar söylese bile Patricia bu yalanlara inanır gibi yapmaktadır, sırf erkeği mutlu olsun diye..

Şarkının girişindeki saksafon solo ve şarkının ritmindeki canlılık Patricia'nın hayatı ve aşkı nasıl coşkusu ve hüznüyle birlikte karşıladığını anlatmaktadır sanki..


Müzik ve Nostalji yazıları için TIK'layın

'Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi' radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!
"Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi" radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!


Sosyal Medyada Paylaşılan Matematik Sorularının Arkasında Ne Yatıyor?


GIRGIR Mizah Dergisinin Öyküsü


1964-1966 İngiliz Beat Müziğinin Amerikan İstilası


Müzik Zevkinizi Kendiniz mi Belirliyorsunuz?