Sokak Çocuğu Ali ve 'Aşkımı Süpürmüşler' Şarkısı

Erkin Koray'ın ÇÖPÇÜLER şarkısını pek çok müziksever ezbere bilir.

Sanatçının 1985 tarihli CEYLAN albümünde ROCK formunda seslendirdiği bu şarkı, aradan geçen onca yıla rağmen hala pek çok yerde çalınmakta ve söylenmekte...

Peki bu 'Çöpçüler' şarkısının evveliyatı nedir?

Bu şarkıyı ilk olarak 1971 yılında 'Sokak Çocuğu Ali' adını kullanan Ali Toprak plağa okumuştu. INTERNET üzerinden yapacağınız kısa bir araştırmayla sizin de görebileceğiniz gibi bu şarkının bir kaç öyküsü var.

Ne diyebiliriz ki? İnsanlar hikaye uydurmayı, bu hikayeleri ballandıra ballandıra anlatmayı ve belki de (burası hem komik hem acıklı ama) bu hikayelere inanmayı çok seviyorlar. Mesela HOTEL CALIFORNIA hakkında yıllardır anlatıla gelen saçma bir hikaye vardır: Genç kızla çocuk bir yıl sonra otelde buluşacaklarmış da otel yanmış, kız ölmüş falan filan...

Dolayısıyla Sokak Çocuğu Ali'nin niçin bu sahne adını seçtiği, şarkının aslında hangi olaydan esinlendiği hakkındaki hikayelerin de çoğunlukla böyle abartılı efsaneler olduğu düşünülebilir. Hatta efsane bile olamadan öylesine uydurulup bırakılmış dedikodulardır bunlar, diyebiliriz.

"Aşkımı süpürmüşler" cümlesinde bahsedilen "aşk" neyi ifade etmektedir? sorusuna bu uydurma hikayelerden birinde "esrarlı sigara" cevabı verilirken, kimi hikayelerde ise "süpürülen aşk" aslında yırtılıp yere atılan bir aşk mektubudur.

Bu konuda bkz. Erkin Baba, Bakırköy ve Kör Olası Çöpçüler Hakkında Beş Efsane

'Sokak Çocuğu' dendiğinde 1970'li yıllarda çocuk olanların aklına Kemalettin Tuğcu'nun o acıklı romanı gelir mesela..

Sokak çocuğu Yaşar'ın bol miktarda ibret ve çokça gözyaşı içeren acıklı maceraları..

Şimdilerde adını hatırlayan kaldı mı?

Bir zamanlar Kemalettin Tuğcu diye acıklı çocuk romanları yazan bir yazar vardı..

İlkokul çağındaki el kadar çocukları nasıl da ağlatırdı o acıklı hikayeler... 'Acıların Çocuğu' deyimini de muhtemelen Kemalettin Tuğcu romanlarından türetmişlerdi.

Biz dönelim 'Sokak Çocuğu Ali'nin 1971 tarihli Aşkımı Süpürmüşler şarkısına...

Bu 45'lik plakta Nükhet Duru, Esen Ağan (Esengül) ve Esen Ağan'ın kızkardeşi Sezen Ağan da vokal yapmıştı. Plak kapağında onların resimleri de yer almakta...

Urfa'dan kalkıp İstanbul'a gelen müzisyen Ali Toprak, kendi adıyla ilk plağını 1967 yılında çıkarmıştı. Plağın bir yüzünde 'Ağladım Durdum Sarardım Soldum' şarkısı yer alırken diğer yüzünde 'Sevdiğim Kız Hülya' vardı. (Bu Hülya'ya dikkat... Karşımıza gene çıkacak çünkü)

Bu plak başarılı olamamıştı belli ki... Nitekim Ali Toprak bir sonrakini plağını, Aşkımı Süpürmüşler şarkısını çıkarmak için dört yıl bekleyecekti.

1971 tarihli "Aşkımı Süpürmüşler" orijinal plak kaydını dinlemek için video'yu TIK'layın

1960'lı yılların sonu, 1970'li yılların başı... Türkiye'de kapitalist gelişim başka bir aşamaya geçmiş, tarımda artan makineleşme ve şehirlerde artan işgücü ihtiyacı nedeniyle köylerden kentlere göç hareketleri hız kazanmaya başlamıştı. Şehre gelip varoşlara yerleşecek, kırsal kökenden gelen yaşam tarzlarını büyük şehir hayatına uyduramadıkları için giderek lümpenleşecek bir kitle yeni yeni oluşmakta.

Haydarpaşa garına varıp da vapurla karşıya geçmeden önce kimbilir kaç kişi "Seni yenecem ulan İstanbul!" diye haykırmıştı?! Şehir hayatına uyum sağlayamayacak ve bu yüzden de bir türlü terkedemedikleri kırsal alışkanlıklarına sarılıp "yiğit delikanlı kahpe İstanbul'a karşı" felsefesine sarılacak bu kesim, "garibanizm" ve "proto-arabesk" akımının öncüleri olmalı...

Urfalı Ali Toprak işte tam o noktada 'Sokak Çocuğu Ali' adını alacak, yanında mini etekli güzel kızlarla poz verip plak kapağı yapacak... Hitap ettiği kitleye 'ben de sizin gibi garibanım ama etrafımdaki kızlara baksanıza' diye mesajını verecek, havasını atacak...

1971 ile 1975 yılları arasındaki dört yıl boyunca Ali Toprak (Sokak Çocuğu Ali adıyla) pek çok 45'lik plak yaptı. Plak kapaklarında yanında mini etekli güzel kızlar veya abartılmaktan adeta karikatüre dönmüş 'yalnız gariban' pozları verdi.

Ali Toprak'ın yaptığı plak ve kasetlerin tam listesi ve plak kapakları için http://diskotek.info/Artist/Details/Sokak adresini TIK'layabilirsiniz.

O dönem Sokak Çocuğu Ali'nin seslendirdiği şarkıların sadece adlarına bakmak bile bir fikir veriyor:
1971 - Aşıklar Her Gün Ağlar / Yalnızlığıma Ağlıyorum
1971 - Sensiz Hayat Neye Yarar / Aşkımızı Ele Verdin
1971 - Garibin Mezarı / Sevgi Yaşa Bakmaz (Gönüller Bir Olsun)
1971 - Merhamet / Sen Benim Hakkımı Ödeyemezsin
1971 - Yalnızlık Şarkısı / Sosyete Kızı
1972 - Bu Garipten Ne İstedin / Sende Ayrı Gözler Var
1973 - Ben Her Gece Sarhoşum / Mesut Olamadım
1973 - Çöpçülerin Suçu Yok / Aşksız Geceler
1975 - Sevgilimin Adı Hülya (yazının başlarında bahsettiğimiz Hülya'yı hatırladınız mı?) / Fakirin Feryadı

1975 yılında ise Almanya'daki Türklere yönelik plak/müzik kaseti imalatı yapan TürküOla için yaptığı kasette ise zaten bilinen şarkılarını bu sefer 'Almancılar için' okumuştu.

Kasetin kapağındaki poza bir bakar mısınız?

Gariban müzisyen İstanbul boğazına bakan bir noktada mini etekli bir kızla poz vermektedir.

Garibanizm ve ilkel bir arabeske yaslanan 'yiğit delikanlılar', yanlarında modern giyimli güzel bir kadın olmadan kendilerini hep eksik hissediyorlar! Bu aşağılık kompleksinin izlerini bugün de görmüyor muyuz bir türlü "uygarlaşamayan" Türk erkeklerinde?

1975 yılından sonra uzunca bir zaman, 23 yıl kadar bir süre Ali Toprak'tan haber alınamayacaktır. Onun akıbetine bu yazı bitmeden tekrar döneceğiz...

1975 yılında Sokak Çocuğu Ali'nin müzik dünyasından çekilmesinin üzerinden on yıl geçer. Muhtemelen bu ismi hatırlayan hiç kimse kalmamıştır ortalıklarda... Erkin Koray'dan başka...

Erkin Koray 1985'te 'Aşkımı Süpürmüşler' şarkısına yeniden hayat verir. Proto-arabesk bu şarkıyı neşeli bir pop-rock şarkısına dönüştüren Erkin Koray, çoktan unutulmuş bir ezgiyi almış ve onu 'asla unutulmayacak' bir şarkıya çevirmiştir. Bunu yaparken de şarkının ilk sahibine büyük bir vefa örneği göstererek şarkının söz yazarı olarak 'Sokak Çocuğu Ali' adını CEYLAN albümüne yazmayı unutmamıştır.

Başkasının eserlerini alıp "anonim beste" diye lanse etmek Türk müzisyenlerinin sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir oysa...

Kaptanın seyir defteri: "Büyük müzisyen nasıl farkedilir?" sorusuna cevap bulmaya bir adım daha yaklaştık galiba...

Sokak Çocuğu Ali'ye sonra ne oldu?

Garibanizm de bir yere kadar... Yaptığınız onca plağa rağmen hala doğru dürüst para kazanamamışsanız... Para kazansanız bile 'mini etekli güzel kızlarla' olan yakınlığınız plak kapaklarına konan tuhaf resimlerden öte geçememişse... Bu işte başarısız olmuşsunuz demektir!

Başarısızlığa uğramak hayat yolunda her insanın başına gelen bir şeydir. Akıllı ve bilge bir adam başarısızlıklarından ders çıkarıp yoluna devam eder.

Yeterince akıllı ve bilge olamayan başarısız insanlar ne yapar peki? Kendileriyle hesaplaşmak yerine ezikliklerini içselleştirir ve dinselliğe sığınırlar...

Kaybedenler kulübünün ezik üyeleri, başaramadıklarını itiraf etmektense "tövbekar" olup bir zamanlar peşlerinden koşup da ulaşamadıkları emellerine lanet okurlar.

Sokak Çocuğu Ali'nin başına gelen de bu olmuştur: İstanbul'da tutunamayınca memleketine dönmüş ve dincilik işlerine kendini vermiştir.

Bakın dikkat edin: kendini manevi alemlere vermiştir demiyorum. "Din ve iman" işlerinden para kazanma ve insanları kandırma işine girmiştir, evet!

Yanına almaktan vazgeçemediği "kız çocuklarının" vokaliyle bu sefer "Örtün Bacım" veya "Sen de Örtün Bacım diye şarkılar söylediği 1998 - 1999 yıllarında "Tövbekar Şarkıcı Ali Toprak'ın sesi tekrar duyuldu.

İbretlik olduğu için şu albüm kapağını size göstermek istiyorum:

1999 Marmara depremini .. bu büyük felaketi bile kendisine reklam malzemesi yapmaktan çekinmeyen bir kafa yapısından bahsediyoruz.

"7.4 Yetmedi mi?" diye pankart açan gerici yobazları nasıl unutabiliriz ki?

Küçük Büşra (?) ile birlikte seslendirdikleri "Sevgi ve Barış ve DEPREM" kasetinin üstüne hiç utanıp sıkılmadan şöyle yazmış tövbekar(?) şarkıcı: "Bu albümü dinleyen depremden ibret alıyor. Bu albüm; içki, sigara ve uyuşturucudan kurtulmak isteyenlere bir tedavi metodu oluyor. Bu albüm karı-koca kavgasını önlüyor."

Bir mizah dergisinde görsek katıla katıla güleceğimiz bu zavallı ifadelerin ciddi ciddi bir müzik kasetinin satışı için kullanılması hem acıklı hem de utanç verici!

Bu kasetin karı-koca kavgasını önleyip önlemediğini bilemiyoruz. Ama tiksinme hissi yarattığı kesin!

Bu kadarı size bir fikir vermiyorsa, yukarıdaki resme bakarak Tövbekar(?!) Şarkıcı Ali Toprak'ın Küçük Seher'le birlikte yaptığı kasetinde niçin "küçük kızlardan vazgeçemediğini" kendinize sorabilirsiniz belki...

Kaptanın seyir defterine ek: Dinlediğiniz bir şarkının veya okuduğunuz bir yazının anlattıkları kadar anlatamadığı öyküler de varmış meğerse...

 

'Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi' radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!
"Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi" radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!


Müzik Zevkinizi Kendiniz mi Belirliyorsunuz?


Rock Müzik Dinleyicisinin "Kimse Bilmiyor" Sevinci


Sosyal Medyada Paylaşılan Matematik Sorularının Arkasında Ne Yatıyor?


Müzik ve Nostalji yazıları için TIK'layın

'Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi' radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!
"Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi" radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!

Watch oldies music videos online
Müziğin ritmi tam da sizi anlattığında DOĞRU YERDESİNİZ!

Çocukluğumuzun kahramanları I - Mister NO
Mister NO

Çocukluğumuzun Kahramanları II - Baltalı ilah ZAGOR
Baltalı ilah ZAGOR

Çocukluğumuzun kahramanları III - KIZILMASKE
KIZILMASKE

Çocukluğumuzun kahramanları VI - ÇELİK BLEK (TEKSAS çizgiromanı)
ÇELİK BLEK (TEKSAS çizgiromanı)

Çocukluğumuzun kahramanları IX - RED KİD
RED KİD

Çocukluğumuzun Kahramanları IV - Sihirbazlar Kralı MANDRAKE
Sihirbazlar Kralı MANDRAKE

Çocukluğumuzun Kahramanları VII - Yüzbaşı TOMMİKS
Yüzbaşı TOMMİKS

Çocukluğumuzun Kahramanları VIII - Barbar CONAN
Barbar CONAN

Çocukluğumuzun Kahramanları X - TENTEN (Tintin)
TENTEN (Tintin)

Çocukluğumuzun Kahramanları XI- TARKAN Çizgiromanı
TARKAN Çizgiromanı

Çocukluğumuzun Kahramanları XII - KARAOĞLAN Çizgiromanı
KARAOĞLAN Çizgiromanı

Çocukluğumuzun Kahramanları XIII - Yüzbaşı VOLKAN
Yüzbaşı VOLKAN

Çocukluğumuzun Kahramanları V - Kaptan SWING
Kaptan SWING