STYX - Boat on the River (1979) Bu şarkıyı söyleyen grubun adı: "STYX"
Bu sözcük, Yunanca STUGEO (Nefret, anlamına gelir) sözcüğünden türetilmiş olup eski efsanelerinde bahsedilen bir yeraltı (cehennem) nehridir.
Gelgelelim, ancak Heavy Metal veya Death Metal gruplarının seçebileceği böyle bir ismi alan STYX grubu aslında folkrock ve balad türünde şarkılarıyla hatırlanır.
STYX topluluğunun tarihi 1964 yılına uzanır. İkiz kardeşler John Panozzo gitar, Chuck Panozzo davul çalmayı öğrenip de yanlarına komşu çocuğu Dennis DeYoung'ı alınca, Chicago'da yeni bir grup kurulmuş olur. 1968 yılında, üçlümüze John Curulewski ve James Young adlı gitaristler de katılınca,Tradewinds adını verdikleri grup Chicago havalisinde konserlerle adını duyurmaya başlar. 1970'te Wooden Nickel Records şirketiyle plak sözleşmesi imzalarken, grubun adı STYX olarak tescillenir. 1972'de The Serpent is Rising adlı ilk albümlerini çıkarırlar.
Mart 1976'da gitarist Curulewski gruptan ayrılınca, bizimkiler tam turne öncesi ne halt yiyeceklerini şaşırır. Tam o sıralarda kader karşılarına Tommy Shaw adlı müzisyeni çıkarır. Daha önce plak kaydı bulunmayan bu yetenekli gitarist, aynı zamanda şarkılar da yazmaktadır. Nitekiiiim, bu adam daha sonra Boat on the River şarkısını yazacaktır. Yaaa..
Grubun kurucu üyelerinden (ve de grubun beyni kabul edilen) Dennis DeYoung bir röportajında özetle şöyle diyor:
STYX'in 1983 tarihli Caught in the Act adlı konser albümünde, Come Sail Away şarkısını sunmadan önce Dennis DeYoung yukarki hikayeyi şöyle özetledi:
Bu konser albümü de (STYX Live adıyla çıktı Türkiye'de) ayrı bir olaydı. Mesela Dennis DeYoung, 'Snowblind' şarkısını sunmadan önce şöyle diyordu coşkulu kalabalığa
Grup 1984'te bütün üyelerin ortak kararıyla dağıldı. Sonra 1990'da tekrar bir araya gelip Edge of the Century albümünü yaptı. Show me the way single'ıyla listelerde ayrıca boy gösterdi.
Ve evet, bir anekdot daha...
11 Haziran 1995'te bir STYX klasiği olan Lady şarkısının yeni versiyonun kaydı için Dennis DeYoung, Tommy Shaw, Panozzo kardeşler ve James Young bir kere daha bir araya geldiğinde gazeteciler
John Panozzo ne yazık ki 1996 Temmuz'unda aramızdan ayrıldı. Ancak 1997'de grubun geri kalan elemanları bir araya gelip seri konserler verdiler.
Bu konserlerden derlenen Double CD'lik Return to Paradise albümü, illa ki arşivde bulundurulması gereken bir parçadır.
Caught in the Act konser albümünden yıllar sonra aynı şarkıları bu sefer de Return to Paradise albümünde dinlediğimizde, STYX'in 'olgunluk' sınavını başarıyla verdiğini ve John Panozzo'nun ölümünden sonra (ve belki de onun kaybının da etkisiyle) hayatla barışık ve hala mizah duygularını koruyabilmiş olduklarını görürüz. STYX topluluğunun fanatik dinleyicileri zaten bilirler ki, bu grubun şarkıları aslında güçlü mesajlar içeren ve 'umutsuzluğun ve yılgınlığın' seslendirildiği (tabir caizse, sosyal içerikli) 'baba' şarkılar olmakla birlikte, Boat on the River şarkısı çok basit sözlere sahip bir folk ezgisidir. Kulağı hemen sarıveren melodisinin sırrı, akordeon ve mandolinin o tatlı harmonisidir. Yani STYX topluluğunu sadece Boat on the River'la bilmek ve dinlemek, mesela (teşbihte hata olmaz) Kayahan'ı yalnızca 'Bir aslan miyav dedi, minik fare kükredi' şarkısıyla bilmek gibidir. Halbuki STYX dedin mi, Blue Collar Man, Too Much Time on my Hands ve Mr.Roboto gelir benim aklıma. STYX şarkılarında yer alan bazı temalar, esasen bizim halk müziğimizde işlenen temalara benzer. Mesela Renegade şarkısı Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz temasının Amerikanca işlenişidir. Boat on the River şarkısının teması da Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar türküsüyle aynıdır: yani sıla özlemi. Şarkının kahramanını almışlar (artık nedense) ve dağlık tepelik bir yere götürmüşler. Gelgelelim adamımız, aşağılarda bir yerde kalan nehri ve nehirdeki gemisini özlemektedir. Bu nehir artık Mississipi midir, Colarado nehri midir, orasını Tommy Shaw'a soracaksınız.
|
|
Tweets by Eskinin_Adami |