Depeche Mode Tarihçesi

1980 yılında gitarist ve vokalist Andy Fletcher ve Martin Gore ile klavyeci Vince Clarke Essex'te bir araya gelip Composition of Sound grubunu kurdular. David Gahan'ın da aralarına katılmasıyla, gitarlarını sentetizörlerle ve grubun adını da bir Fransız moda dergisinin adıyla değiştirdiler. Ve işte karşınızda Depeche Mode!

Çeşitli single'ların ardından Kasım 1981'de Just Can't Get Enough adlı albümlerini çıkardılar. Elektronik müzik yaparak değişik bir sound yaratmışlardı.

Amerika'da tanınmaları 1984 tarihli People Are People albümüyle oldu.

İki yıl sonra Black Celebration albümüyle daha sert bir sound arayışına yöneldiler. Ama bu albümü kaydetmek hiç kolay olmamıştı. Grubun yeni bir sound arayışında ne kadar zorlandığı, albümdeki şarkıların hepsinde görülebiliyordu.

Bu albümü 1987 tarihli Music for the Masses albümü izledi.

Little 15 şarkısının videosu ve sözleri için TIK'layın

Music for the Masses albümünün ilk single'ı Strangelove şarkısının tam on dört remix'i yapıldı. Ama İngiltere top ten listelerine giremedi. Garip olan, Depeche Mode'un konserlerine gelen izleyici sayısının (dolayısıyla konser gelirlerinin) albüm satışlarından yüksek olmasıydı. Yoğun bir dünya turnesinin ardından Pasadena Rose Bowl stadında 101. Konserlerini 70.000 kişiye verdiler. Biletlerin tümü satılmıştı. O konserin kaydı, konser albümü ve video olarak "101" adıyla 1988 yılında satışa çıktı.

Bunu izleyen Violator albümü ve bu albümden çıkan "Personal Jesus" ve "Enjoy the Silence" single'ları Amerika'da büyük beğeni kazandı. Violator albümünün promosyonu sırasında Los Angeles'ta bir mağazada albümlerini imzalayacaklarını ilan ettiklerinde 17.000 Depeche Mode hayranının mağazaya hücum edeceğini ve kalabalık nedeniyle ortalığın ne hale geleceğini tahmin etmemişlerdi.

New York Giants stadyumunda verecekleri konserin 40.000 bileti sekiz saat içinde tükenmiş; bundan daha ilginç bir rekor Los Angeles Dodger stadyumunda verecekleri konserin 48.000 bileti, gişe açıldıktan bir saat sonra tükenince kırılmıştı. Ama bütün bu gelişmeler elemanların sinirini bozmuş, ve grup içinde sert tartışmalar çıkmıştı. Violator turnesinin sonunda ayrıldılar ve hiç birisi bir daha ne zaman bir araya geleceklerini bilmiyordu.

David gidip Los Angeles'a yerleşirken, diğer üyeler ailelerinin yanına döndüler. David artık Depeche Mode ile bir dans albümü daha yapmayacaktı. Martin ona 1992 yılında yeni albümlerinin elektronik blues tarzı şarkılarından oluşan bir demo kayıt gönderdi. Evet, David'in hayal ettiği müzik böyle bir şeydi işte. Nihayet Depeche Mode, müziğini daha ileri götürecek şekilde limitlerini zorlamaya başlamıştı.

1993'te, albüm yapmadan geçen üç yılın ardından "Songs of Faith and Devotion" albümü geldi. Müziklerine daha rock tarzı bir yaklaşım getirmişlerdi. İlk defa bu albümlerinde davuldan ve grup dışından müzisyenlerden yararlandılar.

Bunu izleyen yıllarda, 1997 tarihli "Ultra" albümünü ve bu albümden "Barrel of a Gun" ile "Painkiller" single'larını çıkardılar. Eylül 1998'de tekrar stüdyoya girip iki CD'lik "The Singles 86>98" albümünde Black Celebration'dan Ultra'ya kadarki albümlerinden 20 single'ı seslendirdiler. Hazır istim üzerindeyken de dört aylık dünya turnesine çıktılar -ki beş yıldır turneye çıkmıyorlardı. Bu turne sırasında, 18 yıldır Depeche Mode'u kendi ülkelerinde izlemeyi bekleyen hayranlarıyla buluştukları Letonya, Estonya ve Rusya'da da konserler verdiler.

Grup şu an için David Gahan, Martin Lee Gore ve Andrew John Fletcher'dan oluşuyor. Alan Wilder 1982-1995 arasında 13 yıl, ve Vince Clark kurulduğu sırada sadece bir yıl grupta yer almıştı.

David Gahan 9 Mayıs 1962 doğumlu. Boğa burcu. Üç defa evlendi. İki çocuklu.

Martin Lee Gore 23 Temmuz 1961 doğumlu. Aslan burcu. Evli ve iki kız çocuk sahibi.

Andrew John Fletcher 8 Temmuz 1961 doğumlu. Yengeç burcu. Evli ve iki çocuk sahibi.


Müzik ve Nostalji yazıları için TIK'layın

'Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi' radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!
"Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi" radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!


Müzik Zevkinizi Kendiniz mi Belirliyorsunuz?


Rock Müzik Dinleyicisinin "Kimse Bilmiyor" Sevinci


Sokak Çocuğu Ali ve 'Aşkımı Süpürmüşler' Şarkısı


Sosyal Medyada Paylaşılan Matematik Sorularının Arkasında Ne Yatıyor?