Türk Müziğinde Beş Yıl Önce On Yıl Sonra

Kimi müzik yazarlarının fikrini soracak olursanız; mümkün olacak bütün nota kombinasyonları tükendi, bir gitarda yaratılabilecek bütün akorlar zaten bulundu. Şarkı sözlerinin temaları deseniz, onlar da kimbilir kaç zamandır birbirini tekrar ediyor.

İnsan belli bir yaştan sonra müzik dünyasında 'yeni' bir şey dinlemekten pek de zevk alamaz oluyor. Eski şarkıları dönüp tekrar dinlemek, ama bu sefer hakkını vererek dinlemek isteyişimiz bundan.

Gene bu yüzdendir ki yeni çıkan grup ve şarkıcılar mutlaka eski şarkılardan 'cover' yapma ihtiyacı duyuyorlar.

Müzik Zevkinizi Kendiniz mi Belirliyorsunuz?

1990'ların sonundan itibaren özellikle CD teknolojisinin yaygınlaşması ve ucuzlaması sayesinde bir tür 'retro' devrine girdik denilebilir. 1970'lerde yapılmış bir plağı pırıl pırıl bir dijital ortamda, sanki o günleri tekrar yaşarmış gibi dinleyince hala büyük keyif aldığımızı farkediyoruz. Yaşadığımız dönemde müzik ve nostalji kelimeleri artık birbirinden ayrılmaz oldular denilebilir.

Mesela Banu Kırbağ "Bir Demet Müzik" albümünde yer alan Nerde O Eski Şarkılar adlı şarkısında 'eski şarkılara duyulan özlem' temasını işlemişti.

Türk pop müziğinin ilk 'nostaljik' çalışması Beş Yıl Önce On Yıl Sonra adlı grubun çıkardığı, kendileriyle aynı adı taşıyan albümdür.

1982 tarihli bu albümde Nilgün Onatkut, Atakan Ünüvar, Mehmet Horoz ve Şebgün Tansel; 1970'lerin sevilen pop şarkılarını uçuca ekleyerek kısa kupleler halinde seslendirmek suretiyle uzunca bir retro-potpuri yapmışlardı.

Bir LP'nin bütün bir yüzü boyunca (yaklaşık 18 dakika) süren bu retro-potpurinin aralarında ise kendi nakaratlarını seslendirdiler:

      Beş yıl önce, on yıl önce bu şarkılar listelerde
      Zaman geçse, dünya dönse hepsi ayrı güzellikte...

şeklinde giden bir nakarat hem bu gruba hem de ilk albümlerine isim olmuştu.

Söz konusu albümün ikinci yüzünde gene bir potpuri vardı. Bu sefer 1970'li yılların en popüler olmuş Türk Sanat Müziği parçalarını arka arkaya okumuşlardı.


Beş Yıl Önce On Yıl Sonra (1982)

1984 ve 1985 yılları bu grubun zirve yaptığı dönemdir. İlk albümlerinin ardından Beş Vals On Tango albümü geldi (5 ve 10 rakamlarının albümün adında tekrar yer alması kesinlikle bilinçli bir seçimdi)

Beş Yıl Önce On Yıl Sonra grubu 1984 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi Halay adlı şarkıyla temsil etti. 37 puanla 12. sırada yer aldılar ki bu derece Türkiye'nin o zamana kadarki en iyi Eurovision derecesiydi.

(Şahsi kanaatime göre Halay şarkısı bu grubun seslendirdiği en kötü şarkı, 1984 Eurovision Şarkı Yarışması ise gelmiş geçmiş en kalitesiz şarkı yarışmasıydı. O yarışmada bir tane bile 'dinlenebilir' nitelikte şarkı yoktu.)

1985 tarihli Ajda Pekkan Ve Beş Yıl Önce On Yıl Sonra albümü bana göre bu grubun kapanış albümüdür. Ondan sonra gelen çalışmalarının müzikal veya ticari anlamda kaydadeğer bir başarısı olmadı. Bilahare grup dağıldı.

Bu albümde yer alan Şarkılar adlı parça, grubun ilk albümdeki gibi bir retro-potpuri tarzında söylenmişti.

Bu parçada Ajda Pekkan'ın Superstar albümlerinden bazı şarkılar tekrar seslendirilerek "Dillerden düşmeyen şarkılar bunlar, kulaklarda hala çınlar..." nakaratıyla birbirine eklenmişti.

Albümün diğer parçaları ise o dönemde hit olmuş yabancı şarkıların Türkçe cover'larından oluşuyordu.

  • O Benim Dünyam - Holding Out For a Hero (Bonnie Tyler)
  • Ah Fatma - Suzanna (Art Company)
  • Bir Tek Şey - I just called to say I love you (Stevie Wonder)
  • Bir Gece Sahnede - Mourir Sur Scène (Dalida)

Eski şarkıların nostaljisi bugün eskisinden daha fazla talep buluyor. Umalım ki eski şarkılar dinleyip hatırladıkça Türk dinleyicisinin müzik zevki ve beğenisi daha yüksek seviyelere gelsin.

 


Müzik ve Nostalji yazıları için TIK'layın

'Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi' radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!
"Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi" radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!


Müzik Zevkinizi Kendiniz mi Belirliyorsunuz?


Rock Müzik Dinleyicisinin "Kimse Bilmiyor" Sevinci


Sokak Çocuğu Ali ve 'Aşkımı Süpürmüşler' Şarkısı


Sosyal Medyada Paylaşılan Matematik Sorularının Arkasında Ne Yatıyor?


GIRGIR Mizah Dergisinin Öyküsü


1964-1966 İngiliz Beat Müziğinin Amerikan İstilası


Nerden Çıktı Bu Video Klipler?

En sevdiğiniz şarkıların arkasındaki öyküler ve ötesi
Emmanuelle 'i Hatırlarken