Çocukluğumuzun Kahramanları II - Baltalı ilah ZAGOR ZAGOR: Zagor, İtalyan yazar Sergio Bonelli ve ressam Gallieno Ferri tarafından yaratılmış bir çizgi-roman kahramanı.
İlk macerası 1961'de yayınlanan Zagor Tenay (ki bu isim kızılderili dilinde 'Baltalı İlah' anlamına gelmektedir) Meksikalı arkadaşı Don Çiko (Chicco?) Felipe Cayetano Lopez Martinez Gonzalez ile birlikte Darkwood ormanında yaşamaktadır.
Bu sanal mekan Amerika'nın Pennsylvania eyaletinde yer alan bataklıklar içindeki bir orman olarak gösterilir. Zagor çizgi-romanında anlatılan olaylar tahminen 1830-1835 yılları arasında geçmektedir.
Zagor'un asıl adı Patrick Wilding olup; babası Mike ve annesi Betty'nin Abenaki kızılderilileri tarafından öldürülmesine şahit olmuş ve bunun üzerine haksızlıklar ve zalimlerle savaşmak üzere 'Baltalı İlah' karakterine dönüşmüştür.
19.Yüzyıl dekor içinde özel kostüm giyen bir çizgi-roman kahramanı böylece ortaya çıkar.
Zagor zaman zaman kervanları korur ve onlara rehberlik ederken, bazen kızılderililerle uğraşmakta ama esas Zagor'luğunu vampir, kurt adam, uzaylı vb. gibi fantastik düşmanlarla kapışırken göstermektedir.
Bir yanında taş ve tahtadan yapılmış bir balta, diğer yanında tabancayla dolaşan kahramanımız, savaşırken AHYAAKK diye çığlık atmaktadır.
Yani tipik bir Western karakterinden ziyade bilimkurgu ve fantastik öğelerle desteklenen bir çizgi-roman kahramanından bahsediyoruz.
TÜRKİYE'DE ÇEKİLEN ZAGOR FİLMLERİ
İtalya'da tanınmasına ve sevilmesine rağmen Zagor'un popülaritesi Türkiye ve eski Yugoslavya'da o kadar yüksek derecelere ulaştı ki, bu ülkelerde Zagor filmleri bile çekildi.
Zagor'un Dünya sinemalarında ilk görünüşü yine Yeşilçam sayesinde olmuş, 1970 yılında Mehmet Aslan yönetimindeki ilk filmde kostümü Cihangir Gaffari giymiştir.
1971'de Nisan Hançer yönetiminde iki Zagor filmi daha çekilir. Bunlar Zagor Kara Bela ve Zagor Kara Korsan'ın Hazineleri'dir. Her ikisinde de Zagor rolünü Levent Çakır üstlenir. Bu iki filmde de çizgi-romandan beyazperdeye birebir aktarılmış senaryo, dekor ve makyajlar görürüz.
MÜZİK ANSİKLOPEDİSİ
|
ÇOCUKLUĞUMUZUN KAHRAMANLARI |
Tweets by Eskinin_Adami |