Çocukluğumuzun kahramanları I - Mister NO İlk olarak 1975 Mayıs'ında yayınlanmaya başlanan İtalyan yapımı Mister NO, "Guido Nolitta" takma adını kullanan yazar Sergio Bonelli ve çizer Gallieno Ferri tarafından yaratıldı.
Bu ikili esasen Zagor çizgi-romanının da yaratıcılarıdır. Bu ikiliden başka, zaman içinde Alfredo Castelli, Tiziano Sclavi ve Claudio Nizzi yazar olarak; Roberto Diso, Marco Bianchini, Fabio Civitelli ve Ferdinando Tacconi çizer olarak bu seriye katkıda bulundular. Aylık dergi olarak 379 sayı devam eden seri, Aralık 2006'da sona erdi. 2006 ve 2009 yılları arasında 3 özel sayı da basıldı.
Mister No'nun ilk macerası 1952 yılında, İkinci Dünya Savaşı'nın hemen sonrasında başlar. Aralık 2006'da yayınlanan son aylık macerada ise 1969 yılında geçmekteydi. Sonradan basılan özel sayıların biri 2000 yılının Manaus'unda geçer.
İkinci Dünya Savaşı'na Amerikan hava kuvvetlerinde savaş pilotu olarak katılan Mister NO (asıl adıyla Jerome Drake Junior, tahmini 1922 doğumlu) savaş sonrası proto-tip bir hippi olarak, Brezilya'nın Manaus kentine yerleşmiş, küçük uçağıyla Amazon nehri üzerinde turist gezdirerek hayatını kazanmaktadır. En iyi arkadaşı Alman Otto Kruger, ki SS takma adını kullanmaktadır.
Olaylar Amazon nehri boyunca Brezilya, Kolombiya, Guyana gibi yerlerde geçmektedir. Hatta kahramanımızın Karayip denizinde dolanıp Haiti'ye kadar uzanmışlığı da vardır. Olaylar her ne kadar İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra geçiyorsa da çizgi-romanın ayrıntıları (arabaların modelleri, karakterlerin kostümleri, dialoglarda geçen bazı kelimeler) Vietnam savaşı sonrası yaşanan hippilik devrine ait dekor ve düşünce tarzından izler yansıtmaktadır.
Enteresan bir şekilde ağarmış saçları (bunu ancak çizgi-romanda Mister No'yu görmüş olanlar anlar) ve kolunda çiçek deseni olan yakasız bir gömlekle ortamlarda takılan Mister No, süper kahraman değil bildiğiniz bıçkın delikanlıdır. Karı-kız peşinde koşarken dayak yediği, bazen mafyayla başını belaya soktuğu görülmüştür. Bir keresinde hapse düşmüş bir diğer macerada da Voodoo büyüsüne karşı mücadele etmek durumunda kalmıştı. Su altında nefes alabilen Timsah adamlarla olan macerası ise fantastik boyutuyla çok çarpıcıydı.
Mister NO'nun Türkiye'deki takipçileri "Canına yandığım" ve "Puxa Vida" deyimlerini ondan öğrenmişlerdir.
MÜZİK ANSİKLOPEDİSİ
|
|
Tweets by Eskinin_Adami |